30.11.2015, kategorie: Aktuality

Papež: Bůh v nás započal dobré dílo a taky by ho rád dokončil

Papež: Bůh v nás započal dobré dílo a taky by ho rád dokončil

Papež František se během své šestidenní návštěvy afrického kontinentu zastavil tentokrát ve škole Panny Marie v Nairobi, aby se zde sešel s místními zasvěcenými osobami a bohoslovci. Nechal se inspirovat slovy z Listu Filipským: „Ať Bůh, který ve vás začal dobré dílo, dovede je až do dne Ježíše Krista!“ (Fil 1,6).

Na počátku rozhodování o povolání každého z nás, zdůraznil František, je nutné si uvědomit, že „Ježíš je ten, který povolává. Tu cestu pro nás vytyčil on, ne my sami.“ Upozornil na to, že někdy nechceme přijmout to, co pro nás Bůh připravil, a hledáme vlastní způsoby, jak dosáhnout našich představ. Když se někomu nepodaří vstoupit dveřmi, vysvětloval František, zkouší to oknem. Ale to není dobře: „Bude-li někdo z vás chtít vstoupit oknem, obejměte ho a vysvětlete mu, že je lepší, aby zase vyšel raději ven,“ řekl papež a dodal: „Dílo, které nezačalo od Pána, k němu nemůže ani vést.

Pak jsou lidé, kteří se ptají, co z toho budou mít, když se rozhodnou následovat Hospodina, pokračoval Svatý otec. To jsou dle něho ti, kteří chápou povolání jako cestu za svou ambicí, za penězi, za mocí. Na to reaguje: „Církev není firma, ani dobrovolnické sdružení! Je to tajemství, které každému z nás říká: pojď, následuj mě.“

Žít takový život je někdy těžké a často některým věcem nerozumíme. Není slabostí kvůli tomu plakat. „Když nějakému knězi či řeholníkovi vyschnou slzy, tak je něco v nepořádku!“ řekl papež. Máme mnoho otázek, například proč na světě existuje tolik utrpení, tolik násilí... František říká: „Někdy je jedinou odpovědí podívat se na Ježíše na kříži“ a vyzval přítomné: „Pamatujte na Ježíše Krista, pamatujte na Ježíše Krista ukřižovaného. Když na něho někdo zapomene, tak je to chudák, upadá do hříchu, hříchu, který popírá Boha. Je to hřích lhostejnosti. Dejte si pozor, abyste neupadli do takového hříchu.

Podle Františka je nejdůležitější neustávat v modlitbě. Vyzval k tomu, abychom si upřímně přiznali, kolik času věnujeme například televizi či spánku a kolik modlitbě: „Někdy je těžké se modlit, jsem unavený, usnu... Dobře, klidně spěte, to je v pořádku, i to je způsob modlitby, ale mějte Ho stále před sebou a neopouštějte místo modlitby,“ řekl papež a dodal: „Bůh v nás započal dobré dílo a taky by ho rád dokončil.

Promluvu pro přítomné zasvěcené osoby František uzavřel slovy: „Byli jste vybraní Ježíšem, abyste sloužili, svobodně sloužili. Nenechávejte si sloužit, ale služte.“

(foto: © Mazur/catholicnews.org.uk)

Autor: Zuzana Lášková