kategorie: Dokumenty

Poselství papeže Františka účastníkům zahájení Roku zasvěceného života

Poselství papeže Františka účastníkům zahájení Roku zasvěceného života

V sobotu 29.11.2014 večer se v římské bazilice Panny Marie Větší konala modlitební vigilie, kterou prefekt Kongregace pro zasvěcený život, kardinál João Braz de Aviz, zahájil Rok zasvěceného života (30.11. 2014 – 2.2. 2016). Papež František, který byl v té době na návštěvě ekumenického patriarchy Bartoloměje I., oslovil účastníky této vigilie následujícím videoposelstvím:

Drazí bratři a sestry!
Třebaže jsem fyzicky vzdálen z důvodů služby všeobecné církvi, cítím se při zahájení Roku zasvěceného života vnitřně spojen se všemi řeholníky a řeholnicemi. 
Srdečně zdravím všechny členy Kongregace pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života a všechny, kdo se v bazilice Panny Marie Větší účastní modlitební vigilie před něžnými zraky blahoslavené PannySalus Populi Romani. Spolu s vámi zdravím také všechny osoby zasvěceného života, které žijí a působí ve světě.

Při této příležitosti nejprve vyjadřuji vděčnost Pánu za drahocenný dar zasvěceného života věnovaný církvi a světu. Kéž je tento Rok zasvěceného života příležitostí, aby každý člen Božího lidu děkoval Pánu, od něhož pochází každé dobro, za dar zasvěceného života a náležitě si jej cenil. Vám, drazí zasvěcení bratři a zasvěcené sestry, patří rovněž moje vděčnost za to, co jste a konáte v církvi a ve světě. Kéž je tento rok „mocný časem“ slavení daru vašeho povolání v celé církvi a obnovy vašeho prorockého poslání.

I dnes vám zopakuji, co už jsem řekl několikrát: „Probuďte svět! Probuďte svět!“. Jak?
Učiňte Krista středem svého života. Poněvadž je základní normou vašeho života „následování Krista podle učení evangelia“ (Perfectae caritatis, 2), spočívá zasvěcený život v bytostném, osobním přilnutí k Němu. Hledejte, drazí řeholníci, neustále Krista, hledejte Jeho tvář, ať je středem vašeho života, abyste byli proměněni „živoucí připomínku Kristova způsobu života a jeho činnosti jako vtěleného Slova ve vztahu k Otci a bratřím“ (Vita consecrata, 22). Jako apoštol Pavel se Jím nechejte uchvátit, osvojte si Jeho smýšlení a Jeho životní styl (srov. ibid. 40).

Není to snadné, dovolte, aby se vás dotknul svojí rukou, vedl vás svým hlasem a byl vám oporou svojí milostí.
A s Kristem vždycky začínejte od evangelia. Přijměte jej jako způsob života a převádějte do každodenních skutků vyznačujících se jednoduchostí a koherencí, abyste tak překonali pokušení transformovat jej na ideologii. Evangelium uchová váš život i poslání „mladými“ a učiní vás aktuálními a přitažlivými. Kéž je evangelium pevnou půdou, po níž můžete odvážně kráčet vpřed. Jste povoláni být „živou exegezí“ evangelia, které je vaším základem a nejzazší oporou vašeho života a poslání.

Vyjděte ze svého hnízda k periferiím dnešního muže a ženy. A nechte se proto potkat od Krista. Setkání s Ním vás posune k setkání s druhými a povede vás k těm nejpotřebnějším a nejchudším. Dojdete k periferiím čekajícím na světlo evangelia (srov. Evangelii gaudium, 20). Přebývejte na hranicích. To si od vás vyžádá bdělost, abyste objevovali novost Ducha; bystrost, abyste rozpoznali komplexnost nových hranic; rozlišování, abyste určili meze a vhodný způsob postupu; a ponor do reality, abyste se „dotknuli trpícího Kristova těla v lidu“ (ibid., 24).

Drazí bratři a sestry, stojí před vámi mnohé výzvy. Ty jsou však od toho, abyste je překonali. „Buďme realisty, ale neztrácejme veselost, smělost a odevzdanost plnou naděje! Nenechme si ukrást misionářskou sílu!“ (ibid.,109).

Maria, žena, která nazírá Boží tajemství ve světě a v dějinách, milující žena připravená pohotově pomoci druhým (srov. Lk1,39) a proto také vzor každého učedníka-misionáře ať nás doprovází v tomto Roce zasvěceného života, který skládáme před její mateřský zrak.

Vám všem účastníci modlitební vigilie v bazilice Panny Marie Větší a všem osobám zasvěceného života ze srdce žehnám a prosím vás, abyste se modlili za mne. Pán vám žehnej a Matka Boží ochraňuj.