05.05.2015, kategorie: Aktuality

Pouť zasvěcených osob českobudějovické diecéze

Pouť zasvěcených osob českobudějovické diecéze
dne 2. května 2015 na Lomečku u Vodňan

V sobotu 2. května 2015 se uskutečnila na poutním místě Lomec pouť zasvěcených osob naší diecéze. Naplánovali jsme si to už loni na podzim, když jsme přemýšleli, co uskutečnit v Roce zasvěceného života.

Dopolední program byl vyhrazen pouze pro řeholníky a řeholnice, kterých se zde sešlo přibližně 50 – včetně sester našich obou komunit z Lomce i z Prahy. V 10 hodin začala v klášterní kapli přednáška Matky Lucie, převorky kláštera sester trapistek v Poličanech, která přijela se svými spolusestrami – Sr. Michaelou a Sr. Robertou. Přednáška byla o modlitbě a mohli jsme vnímat, že to není jen teorie, ale že slova vychází z hluboké denní zkušenosti Matky Lucie.

Ve 12 hodin jsme měli společný oběd a byl to i prostor pro osobní sdílení a rozhovory. Polední pauzu bylo možné využít i pro vycházku v lese, i když počasí bylo chladnější a deštivé.

V kapli sester jsme se znovu sešli ve 14 hodin, kdy bylo naplánováno lectio divina. Za doprovázení Matky Lucie jsme prošli úryvkem Janova evangelia, kdy se Marie Magdalena setkává se Vzkříšeným Ježíšem. Potom jsme se již se sestrami trapistkami rozloučili a v 15.45 hod. jsme se v kapli sešli opět k pobožnosti k ostatkům sv. Vojtěcha, kterou vedl P. Cyril Havel. Ostatky putují v rámci Roku zasvěceného života, je to malý ostatek zasazený v kříži, který zapůjčila Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

V 16.30 začala modlitba růžence v poutním areálu a následovala mše sv., hlavním celebrantem byl Mons. Jiří Paďour. Mše sv. byla ke cti sv. Vojtěcha a po ní následovala modlitba litanií k českým patronům a také poutníci měli možnost uctít ostatky sv. Vojtěcha.

Myslím, že tato pouť byla příležitostí k vzájemnému setkání a povzbuzení a věřím, že sv. Vojtěch nám pomůže svou přímluvou, abychom věrně následovali Krista na cestě a na místech, kam nás povolal.

                                                                                                                 S. M. Klára Šídlová

 

Fotogalerie Fotogalerie

Fotogalerie Fotografie z pouti řeholníků na Lomečku v sobotu 2. května 2015